Представете си да можете да закъснявате за работа с един час всеки ден. 70 държавни служители в Турция скоро ще имат тази възможност. Само че при едно условие - първо да отделят малко време във фитнеса.

На служителите на турското правителство в провинцията Одрин ще им е позволено да идват на работа с час по-късно, ако се ангажират с фитнес режим по време на едночасовата почивка, която им се заплаща, предаде Fortune, цитирайки турския вестник Haber 7.

Програмата, наречена „Нашето лечение е спортът", цели да се справи със затлъстяването. Участниците в нея ще тренират спорт, който отговаря на нуждите им. Те ще се възползват и от съветите на диетолог.

Подобно на САЩ, и в Турция има нарастващ проблем със затлъстяването на населението. През 2013 г. вестникът Today's Zaman публикува данни, според които то се е повишило със 17,2 на сто, като 34,8% от турците над 15 години са с наднормено тегло.

Изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през миналата година установи, че затлъстяването е 22,3 на сто. За сравнение - в САЩ този процент е 32,8, според U.S. News.

Във Facebook обаче се породиха противници на стратегията за стимулиране на служителите с по-кратко работно време, тъй като според тях някои биват облагодетелствани, а други трябва да тренират в свободното си време извън работа.