Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия за 9-те месеца (януари-септември) на 2023 г. по предварителни оценки е нараснал с 2,8%. А само за септември растежът на годишна база надхвърля 5%, казва руският премиер Михаил Мишустин по време на съвещание по икономическите въпроси, пише Интерфакс.

"Въз основа на резултатите за деветте месеца, увеличението на БВП е 2,8%. Това е предварителната оценка на Министерството на икономическото развитие. Ако вземем само септември, темпът на растеж е почти два пъти по-висок - над 5% на годишна база", обяви Мишустин.

По думите му, още "до средата на годината икономиката на страната се е възстановила почти напълно до нивата отпреди кризата".

"Обаче в сектора на петрола и газа продължава да има известен спад. Експортните маршрути при него са изграждани за десетилетия. Направени са сериозни инвестиции, разгърнати са огромни ресурси и сили. И, разбира се, отнема повече време за пренасочване на доставките и преговори с нови купувачи, за намиране на нови пазари. Но и тук има промени. Добивът на въглища расте, като за септември - над 2% на годишна база", отбелязва министър-председателят на Русия.

Мишустин припомня, че през януари-септември производството на промишлени стоки се е увеличило с повече от 3% (с 3,3% според Росстат). "Локомотивът" тук е преработващата промишленост. За деветте месеца на годината растежът там надхвърля 7% (7,1% според Росстат). И по-конкретно, за пети пореден месец най-голям ръст има машиностроенето - с над 22%. Заедно с химическия и металургичния сектор, тези три сектора формират почти 90% от ръста при преработващата промишленост."

Русия обяви колко е бюджетният й дефицит спрямо БВП - за първи път от 2 години

Русия обяви колко е бюджетният й дефицит спрямо БВП - за първи път от 2 години

Приходите от петрол и газ продължават да са драстично по-малко от миналогодишните

Министерството на икономическото развитие повиши прогнозата си за растеж на БВП на Русия през 2023 г. до 2,8%, от 1,2% в прогнозата през април. А миналата седмица руската Централна банка повиши прогнозата си за ръста на БВП през 2023 г. до 2,2-2,7%, от предишната от 1,5-2,5%. В случай че новите прогнози се изпълнят, то това би оозначавало, че през тази година руската икономика е наваксала спада през миналата година.

За 2024 г. Министерството на икономическото развитие очаква БВП на Руската федерация да нарасне с 2,3%, а Централната банка - само с 0,5-1,5%.

Икономиката на Италия спря да расте

Още една голяма европейска икономика спря да расте

Засега не се очаква изпадането й в рецесия на годишна база