Разликата в месечните възнаграждения между мъжете и жените може да се стопи след близо два века. Това изчислява Световният икономически форум, като според последния доклад на институцията изкореняването на неравенството в заплащането и възможностите за заетост между половете може да отнеме 170 години.

Световният икономически форум посочва, че икономическото неравенство между дамите и представителите на силния пол по света се увеличава, въпреки че разликата в сфери като образованието например вече се претопява.

Измерванията по отношение на доходите и заетостта регистрират ръст в различията между половете през последните четири години, наблюдаван последно в дълбините на финансовата криза от 2008 година, пише The Guardian.

"За повече от десетилетие данните показат, че напредъкът все още е твърде бавен за реализиране на пълния потенциал на едната половина на човечеството в рамките на нашия живот", коментират експертите.

Авторите на изследването виждат причината за ситуацията в бавния икономически растеж и смятат, че е необходима промяна в политиката на страните, за да се стимулира изравняването в заплащането между мъже и жени.

През изминалата година нежната част от населението на света е печелила около половината от парите, които са заработвали мъжете, въпреки че дамите са прекарали повече часове в труд, показват изчисленията.

Базираната в Женева институция посочва, че 10 години са необходими, за да се претопи напълно разликата в образованието при двата пола, а пропастта между мъже и жени в сферата на политическото участие ще се затвори след около 80 години.

Последният доклад изследва равенството в 144 страни по света, като скандинавските държави традиционно са на върха в напредъка. Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция са на първите четири позиции. Изненадата тук е Руанда, която затваря кръга на топ пет.