Цената на глобалния преход към зелена енергия може да се вдигне значително, заради сериозното поскъпване на полисилиция. Цените му вероятно ще растат още заради затварянето на фабриките в Китай, предава Oil Price.

Полисилициът играе важна роля в прехода към по-зелена икономика. Той представлява свръх рафинирана форма на силиций, използвана в слънчеви панели. Материалът има свойства подобни на полупроводник.

Спот цените на полисилиция достигнаха дъното от 6,30 долара за килограм в средата на 2020 г., но се покачиха 600% до 36,09 долара миналата седмица според Bloomberg.

Водещият производител на полисилиций в света е Китай. Производството намаля значително, след последните затваряния на енергоемки заводи, а това със сигурност ще се отрази на глобалното предлагане.

Онези страни, които бързат да направят зелени своите икономики увеличават търсенето на слънчеви панели, които също оказва натиск върху цените на полисилиция.

Цените на соларните модули се повишиха с 18% от началото на годината до месец май, след спада с 90% през предходното десетилетие. Причината бе именно увеличаване на разходите за ключовия суровинен полисилиций.

По думите на директора на Singapore Solar Exchange Сакура Ямасаки годината е необичайна. Според нея цените на полисилиция могат да се стабилизират през второто тримесечие на 2022 г., но в същото време заявява, че ще продължат да се увеличават. "Поскъпването не приключило".

Разходите за транспорт и по-скъпите стоки ще повишат разходите за производство на слънчеви панели, в сравнение с предишни години, казват експерти.

Според изчисления на Bank of America ще са необходими не по-малко от 150 трилиона долара нови капиталови инвестиции, за да достигнем въглероден неутралитет през следващите 30 години или около 5 трилиона долара годишни инвестиции.

Като цяло преходът към зелени икономики ще е много скъп. Президентът на САЩ Джо Байдън иска 40% от американската електроенергийна мрежа да разчита на слънчева енергия до 2035 г.

В бъдеше или ще трябва да бъдат построени много фабрики за полисилиций, или разходите за преминаване към зелени икономики ще бъдат много много високи.