Акциите на японския технологичен гигант SoftBank скочиха с 10,5% във вторник, в първата търговска сесия, след заявката, че ще похарчи до 1 трилион йени ($8,8 милиарда) за обратно изкупуване на почти 15% от акциите си. Вчера конгломератът обяви рекордна тримесечна загуба в своя Vision Fund в размер на 3,5 милиарда щатски долара. Основната причина за това е понижената стойност на публични компании като Coupang и Didi Global. Днес компанията обяви обратното изкупуване.

Акциите на SoftBank затвориха на 6808 йени в най-голямото си дневно покачване от 11 месеца насам, вдигайки пазарната капитализация на групата над $100 милиарда. Обемът на търговията във вторнике повече от два пъти над средния за 30 дни.

Технологичният гигант SoftBank отчита рекордна загуба от $3,5 милиарда

Технологичният гигант SoftBank отчита рекордна загуба от $3,5 милиарда

Това е най-лошото представяне на основния инвестиционен фонд на компанията - Vision Fund

Обратното изкупуване е второто по големина за SoftBank след рекордните 2,5 трилиона йени обратно изкупуване, стартирано по време на пандемията от COVID-19 миналата година. Тогава акциите на технологичната група се увеличиха четири пъти. След това обаче паднаха с 40%. 

Спадът в акциите на китайския гигант за електронна търговия Alibaba и все по-широките регулации в Китай допринесоха за спад от 57 милиарда долара в нетните активи на SoftBank до $187 милиарда - показател, който според главния изпълнителен директор Масайоши Сон каза е основната мярка за успеха на компанията му.

Неотдавна главният изпълнителен директор на Softbank Масайоши Сон описа компанията като "гъска, която снася златни яйца", визирайки нейните дялове в стартъпи, които излизат на пазара. Но първоначалните публични предлагания (IPO) спаднаха и акциите в много топ активи като онлайн търговец на дребно Coupang паднаха.

Най-големият актив на групата, китайският онлайн търговец Alibaba, падна с около една трета още през второто тримесечие на годината. Сега обаче сякаш има "светлина в тунела".

Директорът на SoftBank: Възможен е срив като краха на Lehman Brothers

Директорът на SoftBank: Възможен е срив като краха на Lehman Brothers

Според Масайоши Сон все още не е известно какво ще се случи на пазарите в близките два-три месеца