Централната банка на Бангладеш Bangladesh Bank (BB) обмисля да заведе дело срещу Федералния резерв в Ню Йорк, след като киберпрестъпници откраднаха 81 милиона долара от сметката ѝ.

BB е наела американски адвокат, но все още не е подала съдебен иск, предаде BBC.

През февруари хакери успяха да инструктират клона на Федералния резерв в Ню Йорк да преведе пари от сметката на бангладешката банка към сметки във Филипините.

Хакери (почти) откраднаха $1 милиард от валутните резерви на Бангладеш

Хакери (почти) откраднаха $1 милиард от валутните резерви на Бангладеш

Глупава грешка обаче осуетила опита им

След кражбата американската банкова институция заяви, че нарушението не е било извършено в нейната система. Тя добави още, че плащанията са били проверени през „стандартните протоколи за удостоверяване”.

„Към момента няма доказателства за какъвто и да е опит за проникване в системите на Федералния резерв във връзка с въпросните плащания и няма доказателства, че са били компрометирани които и да е федерални системи”, обясни банката в свое изявление.

Бяха повдигнати обвинения във филипинската столица Манила срещу две заподозрени лица във вторник.

Кибер-обирът е един от най-големите, извършвани някога.

Според публикация на Reuters Централната банка на Бангладеш се подготвя да отправи легитимни претенции за загубата на средствата срещу Федералния резерв в Ню Йорк чрез правен процес.

Докладът на BB твърди, че до Фед са били изпратени 35 инструкции за парични трансфери, 30 от които са били отхвърлени от американската банка.

Инцидентът доведе до оттеглянето на директора на Централната банка на Бангладеш Атиур Рахман.

Шефът на бангладешката централна банка се оттегля, след като загуби $100 милиона

Шефът на бангладешката централна банка се оттегля, след като загуби $100 милиона

Атиур Рахман не е съобщил на правителството за кражбата, станала още миналия месец

Следователи от Бангладеш продължават да претърсват системите на институцията за повече доказателства. Помощ оказват и детективи от САЩ.