Bitcoin мрежата се нуждае от 66 пъти повече електроенергия днес спрямо края на 2015 г., показва анализ на Citigroup. Банката предупреждава още, че завишените въглеродни емисии от копаенето на криптовалутата ще бъдат обект на все повече критики и регулации, пише Bloomberg.

Към средата на април т.г. нуждата от електроенергия за bitcoin мрежата достига 143 тераватчаса годишно, или около 4% повече от генерираната в Аржентина електроенергия за 2019 г. "С покачването на цената на bitcoin, нуждата от електроенергия също расте", казват анализаторите на Citigroup.

Въглеродните емисии, които децентрализираната криптовалута генерира, се превръщат във все по-голямо притеснение — особено заради ръста на добивната дейност в Китай, където електричеството идва до голяма степен от въглищни централи. Заради увеличения климатично въздействие, копаенето на bitcoin ще бъде обект на растящи регулации, казват от Citigroup.

Китай си постави политическа цел да се превърне във въглеродно неутрална икономика до 2050 г. и е твърде вероятно Пекин да предприеме мерки срещу добива на bitcoin. Подобни регулации са възможни и в САЩ.

Междувременно най-старата криптовалута достигна рекорд от $64 671,96 тази сутрин, по данни на Coinmarketcap. Днес ще бъде осъществено и IPO-то на криптоборсата Coinbase, което генерира интерес към криптосвета.