Компании от финансовия сектор ще преместят активи на стойност 150 милиарда евро от Великобритания във Франция до края на годината, когато приключи преходния период след настъпването на Брекзит. Това твърди ръководителят на Централната банка на Франция, цитиран от Euroactiv. 

Финансовият поток през Ламанша включва от една страна френски групи, които искат да преместят активи от британските си клонове в родината си, както и общо 43 британски компании, които искат да подсигурят търговията си с европейската страна. Това обяснява гуверньорът Франсоа Вилерой дьо Гало.

В допълнение още 31 фирми от сектора, предимно с инвестиционна дейност, са подали документи за регистрация във Франция, става още ясно от думите му.

"Основен приоритет сега е преодоляването на рисковете за финансовата стабилност, произтичащи от сериозната зависимост на сектора от клиринговите къщи, намиращи се във Великобритания", казва още Дьо Гало.

Междувременно в началото на месеца в доклад от EY посочиха, че само за 30 дни Обединеното кралство са напуснали 400 комапнии. Експертите посочиха, че от страната вече са били преместени активи на обща стойност от 1,6 трилиона долара, както и 7500 работни места.

Инвестиции на стойност $1,6 трилиона напускат Великобритания

Инвестиции на стойност $1,6 трилиона напускат Великобритания

Финансовите компании се местят към Европа седмици преди Брекзит