По време на валутната търговия в петък щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг, след като предния ден падна до двуседмично дъно.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската на ниво $1,1891 за евро в сравнение с $1,1914 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японска валута нарасна в същото време до 109,44 йени за долар срещу 109,26 йени за долар предния ден.

Британската лира падна в петък сутринта до $1,3710 за паунд в сравнение с $ 1,3735 за паунд при закриването на търговията в четвъртък.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се покачва с 0,2%, докато по-широкият индекс WSJ Dollar също добави 0,2%.

В четвъртък доларовият индекс се понижи до най-ниското си ниво от 2 седмици след спада в доходността на американските държавни облигации. Отслабването на щатската валута беше улеснено от данните за неочаквано увеличение на броя на новите заявления за обезщетения за безработица в САЩ, както и от протокола от заседанието на Федералната резервна система от март, което потвърждава "гълъбовата" монетарна политика на регулатора.

Вчера председателят на Фед Джеръм Пауъл потвърди, че Фед трябва да види "реален напредък" в придвижването на икономиката към целите си, преди да започне да намалява стимулите.

Пауъл, говорейки на онлайн събитие по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ), отбеляза, че икономическата активност по света няма да може да се възстанови напълно, докато разпространението на коронавируса не бъде поставено под широко разпространен контрол.

В същото време той подчерта, че гледа уверено в бъдещето и очаква, че бюджетните стимули и бързите ваксинации ще позволят "да се отвори напълно американската икономика за много кратко време".

Фактът, че американската икономика вероятно ще се възстанови от коронавирусната пандемия по-бързо от другите големи икономики ще подкрепи долара, твърдят експерти.