В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар се обезценява умерено спрямо еврото и лирата стерлинг, като показва по-изразен спад спрямо йената.

Много участници на пазара очакват тази година японската централна банка да се откаже от политиката за насочване доходността на държавните облигации и това ще подкрепи националната валута.

В понеделник еврото беше подкрепено от изявленията на ръководителя на централната банка на Нидерландия Клаас Нот, че той подкрепя поне още две повишения на лихвените проценти с 50 базисни пункта.

Снощи президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард също каза, че централната банка на еврозоната ще направи всичко възможно да свали инфлацията до целевото ниво от 2%. Цената на заемите ще расте стабилно, докато достигне достатъчно ограничително ниво, след което ще остане на това ниво за дълго време, каза Лагард на събитие в Германия.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се покачи спрямо долара с 0,19% - до $1,0888 за едно евро срещу $1,087 за евро при затварянето на сесията в понеделник. Преди ден еврото достигна цена от 1,0927 долара, най-високото ниво от миналия април.

Британската лира стерлинг днес сутринта също расте с 0,27% и се търгува на ниво около $1,2406 за едни паунд в сравнение с $1,2379 за паунд ден преди това.

По отношение на японската валута американската се понижава с 0,61% - до 129,88 йени за един долар спрямо 130,67 йени в края на търговията в понеделник.

Индексът ICE, който показва представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижи с 0,23% по време на днешната сутрешна търговия.