Фондовите пазари ще претърпят корекция от между 5 и 10% през първото тримесечие, смята Bank of America, става ясно от скорошен анализ на финансовата институция, предаде Zero Hedge. Причината според тях е, че поредица от пазарни неизвестни "съвпадат с нарастващия оптимизъм на пазарите."

Все пак това ще създаде добри условия за купуване, смятат още от банката, като 92% от индикаторите, включени в глобалните ѝ проучвания, сочат или бичи пазар, или са неутрални. Това е най-високият им дял в историята, а сред причините за превъзбудата на пазарите са очакванията за следващия пакет на властите в САЩ за 1,9 трлн. долара и масовото ваксиниране.

Все пак от банката изтъкват, че индикаторът Bull&Bear вече е на ниво 7,5, което се доближава до сигнала за продажба от 8 пункта, каквото е и равнището на Sell-Side Indicator. Това се дължи на тактическите рискове пред пазарите, като от Bank of America посочват три заплахи.

От банката очакват цикличен пик на емисиите на фондовите пазари през първата половина на годината. "Вече подобрихме предишния рекорд при емитирането на акции от епохата на дотком балона и прави впечатление, че след последните два пика индексът S&P 500 се понижи", изтъкват от Bank of America. "Същевременно за последните две години делът на недоходоносните първични публични предлагания се движи около 80%. Това означава, че американските инвеститори не са били приканвани да купят толкова много нови недоходоносни компании от 2000 г. насам."

От друга страна, ръстът на акциите на малките компании през последните месеци се разглежда като бичи сигнал, но според банката стойността на акциите им не отговарят на действителния растеж на самите компании.

Много от глобалните компании, които публикуват очаквания за съотношението доходност на акция са повишили прогнозите си. Същите ги бяха понижили през последните шест месеца.

"С други думи, акциите днес са оценени предвид идеални очаквания и дори най-малкият външен шок, нарушаващ тези очаквания, може да доведе до каскада от продажби на акции", посочват и от Zero Hedge.