Златото в петък сутринта поскъпва като част от корекция след спад в продължение на три поредни търговски сесии, който бе предизвикан от оптимизма около новините за коронавирусните ваксини, показват данните от днешната търговия.

В същото време анализатори отбелязват, че в близка перспектива цената на златото може да продължи да спада.

"В краткосрочен план цените на златото могат да паднат под 1800 долара за унция. Очакваме следващата фаза на растеж следващия месец или през януари 2021 г.", цитира Ройтерс мениджъра по продажбите на Silver Bullion Винсент Тай.

Стойността на декемврийските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,36% - или с 6,7 долара, до 1868,2 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто в същото време поскъпнаха с 0,82% до 24,25 долара за унция.

В петък цената на златото се върна към растеж, след като падаше в последните няколко дни. Основният фактор, оказал натиск върху котировките на благородния метал, бяха докладите на биотехнологичната компания Moderna за успеха в разработването на ваксина срещу коронавирус, която показа висока ефективност от 94,5%. Освен това и ваксината Pfizer и BioNTech показа обща ефективност от 95%.

Новините за напредъка в разработването на ваксини предизвикват оптимизъм на пазарите, тъй като предлагат надежди за скорошно прекратяване на пандемията и изход от икономическата криза, причинена от ограничителните марки. Това стимулира търсенето на по-рискови активи и прави златото по-малко привлекателно за инвеститорите.