България и Хърватия трябва да работят още, за да оправят своите икономики и да подобрят институциите си преди да се присъединят към Еврозоната.

Това предупреждава Фабио Панета, който е член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ), в свое изказване от понеделник, цитирано от Reuters.

Неговият коментар идва след като през миналия месец от финансовата институция посочиха в свой доклад, че двете държави имат още работа преди да приемат еврото, осовено по отношение на инфлацията и здравето на публичните финанси. Конкретно в случая с България беше посочено, че трябва да се положат усилия за справяне с корупцията и прането на пари.

"Предприетите от двете страни реформи няма да бъдат достатъчни, за да се справят с всички дисбаланси и слабости, пред които са изправени. Необходим е повече прогрес в подобряване на управлението, правната рамка и цялостното качество на институциите", добавя още той.

Междувременно ЕЦБ публикува задължителните интервенционни курсове за българския лев и хърватската куна в понеделник. Те влизат в сила от днес, като според тях централната банка ще се намеси в случай, че левът поскъпне до 1,66246 лева за едно евро или ако падне 2,24920 лева за едно евро. България влиза в ERM II с курс от 1,95583 лева за едно евро.

Припомняме, че в петък миналата седмица ЕЦБ обяви, че от 13 юли България и Хърватия влизат във валутно-обменния механизъм ERM II. Успоредно с това Европейският банков надзор съобщи, че приема страната ни в банковия съюз на ЕС по механизма за тясно сътрудничество, като от 1 октомври тази година ще започне прекият надзор над банките у нас.

Очаква се "престоят" на двете страни в "чакалнята" на Еврозоната да отнеме около 2 години и те да приемат единната валута до 2023 година. Има обаче и случаи, в които някои страни са оставали в ERM II много по-дълго време преди да бъдат допуснати в зоната.