Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн е заявил пред свои колеги, че конфликтът в Украйна може да намали брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната с 0,3-0,4% през тази година, предаде Ройтерс, цитирайки неназовани лица, запознати с въпроса.

Това е бил "средният сценарий", представен от Лейн на заседание на Управителния съвет в Париж в вчера вечерта, часове след като Русия нахлу в Украйна. А междувременно в ЕЦБ се обмисля как кризата може да повлияе на плановете й да започне да се оттегля от мерките за парично стимулиране.

Лейн също така е представил и т.нар. "тежък сценарий", при който ръстът на БВП на еврозоната може да бъде едва 1% за тази година. Има и "мек сценарий", при който събитията в Украйна не оказват влияние върху еврозоната. Според източници на Ройтерс обаче, този "мек сценарий" се счита за малко вероятен.

Очаква се главният икономист да представи по-прецизни прогнози на срещата на ЕЦБ на 10-ти март. На тази среща се очаква банката да реши бъдещето на своята отдавна установена програма за закупуване на активи (APP), известна като "количествени улеснения". Централната банка вече обяви, че ще спре да изкупува нови облигации по Спешната пандемична програма след месец март.

На вчерашната среща на ЕЦБ Филип Лейн не е представил нови прогнози за инфлацията, но е казал, че ще има значително увеличение на инфлационните прогнози за 2022 година. Той същевременно е намекнал, че оценките в края на прогнозирания хоризонт до 2024 г., все още могат да бъдат под целевото ниво на Централната банка от 2%.

ЕЦБ трябва да продължи да купува облигации, за да смекчи последиците от кризата в Украйна

ЕЦБ трябва да продължи да купува облигации, за да смекчи последиците от кризата в Украйна

Ексклузивно!