Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи своята програма за стимулиране на изкупуването на облигации поне до края на годината и да я запази отворена, за да смекчи последиците от всеки конфликт в Украйна. Това коментира ексклузивно пред Reuters Янис Стурнарас - член на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Гръцката централна банка.

Събитията в Украйна, където се засилват страховете от пълна руска инвазия, могат да повлияят на плановете на централната банка на еврозоната да спре изкупуването на активи и да повиши лихвените проценти, за да ограничи високата инфлация.

Гуверньорът на гръцката централна банка Стурнарас коментира още, че ЕЦБ трябва официално да премахне намаляването на лихвите, но също така да си даде по-голяма свобода на действие по отношение на времето.

Инвеститорите очакват централната европейска банка да обяви плановете си за прекратяване на своята отдавна установена програма за закупуване на активи (APP) на следващото си заседание по политиката, насрочено за 10 март, което проправя пътя за повишаване на лихвите до края на годината.

"Сега икономическите перспективи са много по-несигурни, което означава, че ЕЦБ трябва да бъде предпазлива. Паричната политика на банката не е подготвена за такива шокове", подчерта банкерът.

Европа разчита на Русия за около 40 процента от нуждите си от природен газ и внася зърно от нея и от Украйна. Според Стурнарас в средносрочен до дългосрочен план последствията от случнащото се в Украйна ще доведат до неблагоприятни търговски ефекти най-вече чрез повишаване на цените на енергията.