Златото все още се смята за стабилен и ефективен инструмент от гледна точка на изключително ниската си експозиция към негативни геополитически събития. На много пазари то се възприема като "сигурно убежище" за хеджиране срещу инфлацията.

Струва ли си обаче да разчитаме на този инструмент в сегашните неспокойни времена и кога е по-добре да го предпочетем пред долара? Този въпрос коментира пред агенция Прайм Сергей Макаров, партньор в инвестиционната компания Anderida Financial Group.

Финансистът обърна внимание на факта, че през последните години ситуацията със златото започна да се променя. Първо, благородният метал се добива всяка година в ограничено количество в света, за разлика от доларите, "печатани" в условията на борсов "балон". Второ, през изминалата година инвеститорите по-активно инвестираха в недвижими имоти, а някои започнаха да разглеждат както равностойни за инвестиции освен посочените активи и криптовалутите.

"Пропускайки въпроса за противоречивия характер на подобни преценки, все пак си струва да се отбележи, че последствията са налице: при рекордна инфлация на долара от около 7%, златото не привлече масов инвеститорски интерес в същия обем, както преди. В същото време имаше оттегляне на голям обем средства от ETF-и базирани на златото, общо около 9 млрд. долара.

Експертът припомни, че към края на ноември 2021 г. инфлацията в САЩ достигна рекорд за последните 40 години, а цените на златото започнаха да растат, след спад през първата половина на 2021 година.

"Въпреки това, поради факта, че Федералният резерв планира да свие програмата за количествени облекчения до март тази година и допусна възможността за повишаване на основните лихви, смятам, че сега не е най-доброто време за покупка на злато. През 2022 г. цената му може да се понижи", казва финансистът.

В същото време той добавя, че хора, ориентирали се към дългосрочни инвестиции, има смисъл да купуват акции на златодобивни компании. "Ако в момента не е възможно да се "правят пари" от увеличението на цената на златото, то е възможно да се получават дивиденти", обясни Макаров.

Какво да очакваме от златото през 2022 година

Какво да очакваме от златото през 2022 година

Несигурната ситуация около новия щам на COVID-19 общо взето има положителен ефект върху цените на златото