Отново се намираме в тежка финансова криза, като борсовия срив през 2022 година само до момента е унищожил повече от $7 трилиона пазарна стойност от акциите в S&P 500. От края на декември миналата година до днес индексът се е понижил с близо 18%, съобщават финансови анализатори, цитирани от CNN Business.

S&P 500 сега е едва над нивата на т. нар. мечи пазари (т.е. 20% спад от неотдавнашния връх при затваряне). Dow, който се понижи с около 104 пункта, или с 0,3% на 12 май, е надолу с над 13% и тази година. Технологичните акции обаче са ударени особено силно. Nasdaq се понижи с 27% тази година, поставяйки я дълбоко в територия на мечия пазар.

Ще убие ли Фед с политиката си фондовия пазар?

Ще убие ли Фед с политиката си фондовия пазар?

Финансовите анализатори предупреждават за повишена волатилност през следващите седмици и месеци

Близо 3 $трилиона от спада на пазарната капитализация на S&P 500 се дължи именно на технологичния сектор. Акциите на гиганти като Apple, Microsoft, Amazon, Google Alphabet, Meta и Tesla на Илон Мъск са дълбоко в червената зона.

Компанията за стрийминг услуги Netflix, която се срина с над 70%, е най-зле представилата се технологична компания в S&P 500 тази година. Всичко това буди сериозни притеснения, че икономиката на САЩ може да допълнително да бъде засегната, след като  още не се е възстановила от негативните въздействия на пандемията.

Според данни на изследователската фирма Bespoke Investment Group, Nasdaq се е обезценила с повече от 20% само в рамките на 30 дни. Спад от този мащаб се е случвал 11 пъти преди, като 9 от тези спадове са били "свързани с рецесии", според Bespoke.

Сега инвеститорите чакат т. нар. капитулация - моментът, в който настроенията са привидно най-ниски. Тогава може би е време да започне да се купува отново.

Кои са най-големите кредитори на САЩ в началото на 2022-а?

Кои са най-големите кредитори на САЩ в началото на 2022-а?

Китай и Русия намаляват инвестициите си в американски облигации, Япония ги увеличава