Федералният резерв на САЩ (Фед) ще повиши лихвите през месец март тази година. Това прогнозира главният инвестиционен директор на фонда за управление на пари BlackRock  Рик Рийдър. Финансистът подчертава, че търсенето показва лек спад, въпреки че цените остават "стабилно високи", съобщава Bloomberg.

"Това е много рядко срещано време в историята. Повечето хора, работещи на борсите, не са виждали по време на своя стаж този вид търсене да изпреварва предлагането в реалната икономика", коментира още Рийдър.

Ястребов Фед уплаши пазарите, технологичните акции записаха най-лошия ден от почти година

Ястребов Фед уплаши пазарите, технологичните акции записаха най-лошия ден от почти година

Централната банка може да вдигне лихвите по-рано и по-бързо, показва протоколът от последната среща

Инфлацията в САЩ достигна 39-годишен връх от 7% през декември, с което допълнително се увеличиха очакванията, че Фед ще повиши лихвите по-рано и по-бързо, за да се справи с инфлацията.

Управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка е напът да започне да повишава лихвите и да съкращава баланса си от 8,8 трилиона долара по време на изслушването му пред Конгреса във вторник.

Въпреки очакванията, че разликите между търсенето и предлагането ще се подобрят през следващите няколко месеца, темповете на инфлация могат да се успокоят по-близо до пролетта и лятото.

Рик Рийдър очаква Федералният резерв да повиши лихвите през март, след като приключи с пандемичната програма за изкупуване на облигации, но не се притеснява от "престараване".

"Не смятаме, че Фед ще реагира прекалено на това условие," допълва финансистът.

Инфлацията в САЩ удари 7%

Инфлацията в САЩ удари 7%

На месечна база ръстът на цените обаче започна да се забавя