Цените на среброто се коригират надолу във вторник сутринта след значителни печалби на фона на повишена активност на частните инвеститори.

Златото също поевтинява, но много по-умерено, показват данните от днешната търговията.

Сутринта на 2 февруари стойността на мартенските фючърси за сребро на борсата в Ню Comex Йорк се понижи с 2,76% до 28,605 долара за унция.

Цената на априлските фючърси за злато паднаха с 0,35% или 6,8 долара до 1857 долара за тройунция.

Котировките на среброто се понижават с коригиращ спад след четири дни експлозивни печалби. След предишни търговски сесии среброто поскъпна с 15%, като вечра стойността му надхвърли 30 долара за унция, достигайки максимум за почти осем години.

Активният ръст в цената на сребристия метал е следствие от факта, че група частни инвеститори в онлайн платформата Reddit, които преди това "вдигнаха" цените за редица американски компании, са преминали към покупки на сребърния пазар. Отначало компаниите за добив на сребро внезапно започна да поскъпват, а след това то се отрази в цената на фючърсите на благородните метали.

Анализаторът на OANDA Едуард Моя заяви пред Market Watch, че дребните търговци започват да осъзнават, че пазарът на сребро е много по-голям, отколкото са очаквали. Придобиването на акции в малки добивни компании и малкият обем на покупките на метала не са достатъчни, за да достигнат рекордно високи цени на среброто, каза анализаторът.