Търговци на биткойн постигали 700% възвръщаемост на инвестициите си преди курсът на виртуалната валута ударно да се срине преди около седмица, пише Bloomberg.

До драстичния спад на цената се стигна, след като хакери атакуваха борсовата платформа Bitfinex в Хонконг и отмъкнаха 120 000 виртуални монети, равняващи се на 72 000 000 долара.

Хакерска атака за $65 милиона срина курса на биткойна

Хакерска атака за $65 милиона срина курса на биткойна

Откраднаха близо 120 000 дигитални монети

Печалбите идвали най-вече от даването на пари назаем на други търговци, които инвестирали взетия капитал, за да реализират по-големи печалби.

Така направилите първоначална инвестиция от например 444 000 долара осъмвали с набъбнали виртуални портфейли и се събуждали значително по-богати със суми от няколко хиляди долари.

Виртуалната борса позволява на заемащите пари сами да определят таксите и лихвите, като така си докарвали по 700 процента годишна възвръщаемост на парите, които дават.

Доходоносният виртуален бизнес обаче хлопнал кепенци след хакерската атака. Тогава виртуалните крадци задигнали виртуални монети, равняващи се на 0,75 процента от общо всички биткойни в обращение.

Колко ще загубят потребителите на биткойн след хакерската атака?

Колко ще загубят потребителите на биткойн след хакерската атака?

Курсът на валутата се срина след инцидента

Тогава заради виртуалните крадци от борсата бяха принудени да измислят възможно най-добрия начин, за да облекчат своите потребители и да им възвърнат загубите.