Цената на златото в петък сутринта се стабилизира на ниво малко над 1800 долара за унция, докато от началото на седмицата котировките на жълтите кюлчета нямаха еднозначна динамика. Сега вниманието на пазарите е насочено към заседанието на Федерален резерв на САЩ.

Според данните за днешната търговия, към 9 часа българско време, цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,05%, или с 0,9 долара - до 1804,5 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро в същото време повишават цената си с 0,15% до 25,42 долара за унция.

От началото на седмицата цената на златото променяше посоката си по време на всяка търговска сесия. Котировките на този инвестиционен актив се повлияваха от нестабилността на пазарите, отбягването на риска от търговците, от стойността на долара и доходността на американските държавни облигации.

Пазарите сега очакват срещата на ръководството на Федералната резервна система на САЩ, която е насрочена за 27-28 юли. Цената на златото е чувствителна към изявленията и решенията на американския регулатор по паричната политика, тъй като това се отразява върху долара, което влияе върху стойността на златото.

"Очаква се цената на благородния метал да бъде около 1800 долара за унция до следващото заседание на FOMC (Федерален комитет за отворен пазар - бел. ред.)", казаха анализатори от Oanda, цитирани от The Wall Street Journal.