Златото в петък сутринта умерено поскъпва на фона на обезценяването на долара и преди публикуването на важна икономическа статистика за САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:42 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 5,40 долара, или с 0,27%, до 1920,80 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1914,87 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на септемврийските фючърси за среброто спадна с 0,14% до 22,69 долара за тройунция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) се понижи с 0,1%, до 103,06 пункта. Отслабването на долара прави златото по-достъпно за закупуване от притежатели на други валути.

Важно събитие за седмицата на пазара остава статистиката за безработицата в САЩ през юни. Експертите прогнозират, че безработицата в страната през отчетния месец е намаляла до 3,6% от 3,7% месец по-рано, а броят на работните места в неселскостопанските сектори на икономиката на страната се е увеличил с 225 000 след ръст от 339 000 през май.

Златото е чувствително към икономическите данни за САЩ и сигналите за паричната политика на Федералния резерв, тъй като влияе върху куса долара. Традиционно затягането на паричната политика подкрепя долара и обратното.