Цената на златото нараства в сряда сутринта. Обезценяването на щатския долар спрямо основните световни валути подкрепя котировките на скъпоценния метал, сочат данните от търговията.

Стойността на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк към 9,35 ч. българско време нарасна с 18,41 долара - до 1862,61 долара за тройунция, като по-рано в хода търговията показателят леко се понижи.

Мартенските фючърсите за среброто се повишиха с 0.79% до $25.637 за унция.

Щатската валута поевтинява по време на търговията в сряда, което е положителен фактор за златото. Слабият долар прави метала по-достъпен за инвеститори и търговци, притежаващи други валутни.

Очакванията за американската икономика също остават в центъра на вниманието на търговците, тъй като стимулиращите мерки са отразени в прогнозите за долара, от които зависи цената на златото. По-рано новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви, че пакетът му за икономическа помощ ще възлезе на "трилиони долари"."Стимулите от Байдън трябва да засили инфлационните очаквания и това трябва да е добре за златото в краткосрочен план", каза анализаторът на IG Market Кайл Рода пред Ройтерс. В същото време ситуацията ще зависи и от гъвкавостта на Федералния резерв, който поддържа ниски нива на лихвите в дългосрочен план, отбеляза експертът.

Пазарите също очакват американската статистика за инфлацията по-късно през деня. Това е един от най-важните икономически показатели за системата на Федералния резерв на САЩ при вземане на решения относно паричната политика. Експертите прогнозират, че годишната инфлация в САЩ през декември е била 1,3% срещу 1,2% месец по-рано.