Цената на златото в петък сутринта се покачва на фона на отслабването на долара спрямо световните валути, котировките са фиксирани над 1730 долара за тройунция.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 12 долара, или с 0,70%, до 1732,2 долара за тройунция.

На пот пазара скъпоценният жълт метал се търгува по1720,70 долара за една унция, информира Trading Economics.

Декемврийските фючърси за среброто в същото време поскъпнаха с 1,87% до 18,77 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ), днес сутринта се понижи с 0,83%, до 108,8 пункта. Отслабването на долара прави златото по-достъпно за закупуване в други валути, което поддържа търсенето и съответно цената на благородния метал.

Курсът на долара беше повлиян от укрепването на еврото след заседанието на Европейската централна банка в четвъртък. Паричният регулатор на еврозоната повиши лихвения процент със 75 базисни пункта, до 1,25% годишно, което беше най-голямото увеличение в историята на ЕЦБ. Традиционно повишаването на лихвения процент поддържа обменния курс на съответната валута като по отношение на еврото доларът поевтиня с 0,8%.

Сега пазарите са склонни да очакват подобно увеличение на базовите лихвени ставки и от Федералния резерв на САЩ. Според CME Group 84% от анализаторите обмислят увеличение от 75 базисни пункта на сконтовия процент на Фед до 3-3,25% годишно. Ден по-рано 78% от експертите допускаха такава вероятност. Фед вече повиши лихвите със 75 базисни пункта на две летни срещи и сега анализаторите не са склонни да очакват забавяне при вдигането на лихвите.

Световните централни банки повишават основните лихвени проценти на фона на високата инфлация в света, главно поради нарастващите цени на енергията. Златото традиционно се счита за инфлационен хедж.