Цената на златото расте в петък сутринта на фона на продължаващото настъпление на коронавирусната пандемия в Европа и САЩ, показват данните от търговията.

Стойността на декемврийските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 0,34% - или с 6,62 долара, до 1 873,75 долара за тройунция.Декемврийските фючърси за сребро се повишиха с 0,5% до 23,47 долара за унция.

В края на тази работна седмица цената на златото се върна към растеж, след като падна  по-рано и няколко дни се задържа под 1900 долара за унция. Котировките на благородните метали се подкрепят от притесненията на инвеститорите относно нарастването на коронавирусната инфекция и въвеждането на карантини в някои европейски страни. На 30 октомври във Франция започва да действа режим на самоизолация, в Германия, на 2 ноември ще бъде въведена "ограничена карантина". Освен това американските власти отчитат рекордните над 500 000 нови заразени за седмица.

Анализаторът на Quantitative Commodity Research Петер Фертиг, чието мнение е цитирано от Ройтерс, отбелязва, че напоследък пазарите избягват риска, като инвеститорите предпочитат да купуват по-надеждни активи, включително злато.

Пазарните играчи обаче се въздържат от по-активна търговия дни преди президентските избори в САЩ, които ще се проведат следващия вторник, 3 ноември. От Републиканската партия в състезанието участва настоящият президент на страната Доналд Тръмп, от Демократическата партия - бившият вицепрезидент Джо Байдън.