Централната банка на Канада призна в четвъртък, че "някои от инструментите на паричната политика, които тя използва за борба срещу пандемията от коронавирус, включително количествените улеснения, могат да разширят неравенството в богатството", предаде Zero Hedge.

От финансовата институция допълват, че "разглеждат въпроса" внимателно. Засега не е ясно какво точно трябва да означава това.

"Програмата за количествени улеснения увеличава богатството на по-богатите хора, тъй като раздува стойността на активите", призна гуверньорът Тиф Маклем. "Тези активи не са разпределени равномерно в обществото. Така количествените улеснения може да увеличат неравенството в богатството. Ще работим за по-доброто разбиране на техните ефекти върху доходите и неравенството в богатството."

Банката на Канада купуваше държавни облигации на стойност 4 млрд. щатски долара на седмица, като едва наскоро намали количеството им до 3 млрд. канадски долара. Това е първата голяма централна банка, която се свива паричната си политика, сигнализирайки, че тя също може да повиши лихвените проценти през следващата година.

Въпреки подобна прогноза обаче, Маклем изтъкна, че основният лихвен процент на банката ще се задържи на 0,25%, докато "инфлацията" не достигне 2%.

А за нас, търсейки някакво подобие на здрав разум, просяците не могат да бъдат избрани. В същия дух Маклем повтори, че референтният лихвен процент на банката ще остане на 0,25%, докато инфлацията устойчиво достигне 2%.