Валутните резерви на Индия надхвърлиха тези на Русия и страната вече се нарежда на четвърто място в света. Централната банка продължава да трупа щатски долари в опит да предпази икономиката от бъдещо изтегляне на средства от чуждестранни инвеститори, пише Bloomberg.

Резервите и на двете страни започнаха да забавят растежа си през тази година след месеци на бързо увеличаване. Индия успя да изпревари Русия благодарение на спад в руските.

Към 5 март валутните резерви на Индия достигат $580,3 млрд., а тези на Русия — $580,1 млрд. Китай има най-големият резерви в света, следвана от Япония и Швейцария, по данни на Международния валутен фонд.

Резервите на Индия — достатъчни, за да покрият 18 месеца внос — бяха подкрепени от рядък излишък по текущата сметка, от растящ приток към местните фондови пазари, както и от преки чуждестранни инвестиции.

Анализатори посочват, че големият резерв дава на чуждестранните инвеститори и на рейтинговите компании успокоение, че правителството може да покрие дълговите си задължения насред влошаващата се фискална прогноза и първия годишен спад на икономиката от над четири десетилетия.

През последната година централната банка на страната е купила нетно $88 млрд., което помогна за превръщането на националната валута в една от най-зле представящите се в Азия. Скорошен доклад на централната банка препоръчва продължаване на увеличение на резервите — въпреки че САЩ постави Индия в списъка си с потенциални валутни манипулатори.