Водещите индекси на Wall Street изпратиха първия месец на 2022 година със силни ръстове, съобщава CNBC. Въпреки облекчението от последните две сесии обаче, S&P 500 и Nasdaq Composite отчитат най-лошия си месец от началото на пандемията на фона на очакванията за повишаване на лихвите от Федералния резерв (Фед) на САЩ.

На 31 януари широкият измерител S&P 500 прибави 1,9%, свивайки загубата за месеца до 5,2%. Това е най-голямото понижение от близо 13 процента през март 2020 г. и най-лошият януари от 2009 година.

От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 406 пункта, или 1,2%. С това понижението за месеца се свива до 3,3%.

Само 5 акции носят 50% от ръста на S&P 500 от април досега

Само 5 акции носят 50% от ръста на S&P 500 от април досега

Носи ли тази концентрация риск?

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite напредна с 3,4%, прибавяйки към ръста от 3% в петък. Въпреки това показателят е с 9% назад за месеца - най-лошото му представяне от март 2020 г.

Припомняме, че миналата седмица Фед сигнализира, че е възможно да увеличи основната лихва за първи път от повече три години в опит да се справи с покачващата се инфлация.

В началото на 2022 година технологичните акции бяха най-тежко ударените. Причината за това е, че инвеститорите се опасяват, че по-високите лихви ще уязвят техните високи оценки и ще покачат разходите им.

Акциите на Netflix и Spotify поскъпнаха със съответно 11,1% и 13,4% след повишена оценка от Citi. Според банката разпродажбите от този месец са подходящо време за покупки. Въпреки това цената на Netflix е с близо 30% надолу за месеца, а тази на Spotify със 17%.

Goldman Sachs прогнозира 5 повишения на основните лихви от Фед през годината

Goldman Sachs прогнозира 5 повишения на основните лихви от Фед през годината

Очаква се годината да завърши на ниво на основните лихви в САЩ от 1,25-1,5%

Акциите на Tesla са назад с 12% за януари, но прибавиха 10,9% в понеделник, след като от Credit Suisse повишиха оценката си за тях. Другите производители на електромобили също отчетоха поскъпване - за Rivian то е с 15,1%, а за Lucid - с 8,3%.

При Nvidia поскъпването бе от 7,2%, но въпреки това за месеца акциите на компанията поевтиняват с 18%.

Извън технологичния сектор книжата на Boeing са начело на ръстовете в Dow с повишение от 5%, след като бе сключена сделка с Qatar Airways на стойност $34 милиарда.

Nasdaq влезе в корекция

Nasdaq влезе в корекция

Акциите продължават да губят в очакване на затягане на паричната политика