Въпреки притесненията относно инфлацията и омикрон варианта, пазарът на акции е напът да запише още една забележителна година. Но това се дължи до голяма степен на едва шепа компании, пише CNN.

Според проучване на Goldman Sachs едва пет компании — Microsoft, Apple, Nvidia, Tesla и Google (Alphabet) — са допринесли 51 процента от възвръщаемостта на индекса S&P 500 от април насам. Връщайки се до началото на годината, те отговарят за над една трета от ръста на индекса.

През последните години много се пише за акциите FAANG — Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google. Но дали не е време да започнем да говорим за ерата на MANTA?

След като се изстреляха със 76 процента през 2020 г., акциите на Amazon бележат скромен ръст от едва 6 процента тази година — при повишение на S&P 500 в размер на 26 процента. Проблемите в доставните вериги и повишенията на заплатите "ядат" от печалбата на Amazon въпреки продължаващия бум в е-търговията.

Акциите на Netflix също губят пара. Те се покачиха с 13 процента тази година след зашеметяващ ръст от 67 процента през 2020 г. Компанията спечели от хитови заглавия като Squid Game, но инвеститорите са притеснени дали тя може да продължи да добавя нови потребители толкова бързо насред растящата конкуренция.

Facebook, вече Meta, се справя малко по-добре с 21 процента скок. Но така компанията се запътва към най-лошото си представяне от 2018 г., след като инвеститорите оценяват регулаторните заплахи.Акциите на Apple и Google подскочиха с 35 и 69 процента съответно — достатъчно добро представяне, за да намерят място в клуба MANTA.

В него влиза и Tesla. След главозамайващите 743 процента ръст през 2020 г., акциите на производителят на електромобили растат с още 44 процента от началото на 2021 г.

Сред най-добре представящите се дружества е и Nvidia, която поскъпна със 122 процента миналата година и със 131 тази. Microsoft също расте и бележи 54 процента повишение.Представянето на тези компании повдига въпроса дали пазарът е уязвим от внезапен и значителен спад. Според Goldman Sachs рискът е нисък, а пазарите вече са включили в цената предстоящото увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв.