Златото поскъпва леко във вторник сутринта, търгувайки се за около 1680 долара за тройунция. Стойността му е подкрепена от известно отслабване на долара преди заседанието на Федералната резервна система на САЩ.

Данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време, показват увеличаване на цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex с 1,7 долара, или 0,07%, до 1679,9 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1673,71 долара за унция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто се покачи с 0,65% до 19,483 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) днес се понижи с 0,09% до 109,64 пункта. Отслабването на долара прави златото по-достъпно за закупуване в други валути.

Като цяло пазарите са предпазливи преди срещата на Фед, събитието ще се проведе на 20-21 септември, след което американската централна банка ще обяви решението си относно лихвения процент. Според CME Group 82% от анализаторите очакват увеличение от 75 базисни пункта до диапазона 3-3,25% годишно.

"Златото показва устойчивост преди решението на Федералния резерв за лихвените проценти", каза изпълнителният председател на Yamana Gold Inc. пред Bloomberg. Питър Мароне.

Цената на благородния метал зависи от сигналите от Фед, тъй като това се отразява в долара, към чийто курс котировките на златото са чувствителни.