Цената на златото в понеделник сутринта показва умерено понижение. т Пазарите продължават да оценяват перспективите, свързани с паричната политика на Федералната резервна система на САЩ и увеличаването на държавния дълг на страната.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $4,70, или с 0,23%, до $1976,90 за тройунция.

На спот пазара скъпоценните жълти слитъци се продават по 1975,24 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси на среброто в същото време се понижи с 0,79% до 23,87 долара за унция.

Един от основните фактори за цената на златото остава основните лихвени проценти на Федералния резерв. Инвеститорите се надяват да получат повече улики за плановете на регулатора за лихвите от протокола от срещата през май, документът ще бъде публикуван в сряда.

Сигналите от Фед се отразяват върху стойността на долара, към която златото е чувствително. По-мрачните настроения традиционно задържат долара, правейки златото по-достъпно за закупуване в друга валута, и обратното - ястребовите сигнали подкрепят долара и свалят цената на благородния метал.

Участниците в търговията следят и ситуацията с нарастването на държавния дълг на САЩ. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза по-рано, че ще се срещне с президента Джо Байдън в понеделник, за да договорят по-висок таван на дълга. Бюджетната служба на Конгреса изчисли, че ако Министерството на финансите издържи до 15 юни, тримесечните данъчни постъпления ще забавят неизпълнението на финансовите задължения на държавата поне до края на юли.