Цената на златото в четвъртък сутринта намалява на фона на укрепването на долара, сочат данните от днешната търговия.

Декемврийските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк сутринта поевтиняват с 0,66% - или с 12,75 долара, до 1 916,75 долара за тройунция.

Цената на аналогичните контракти за среброто спада с 1,25% до 24,92 долара за унция.

В четвъртък цената на златото показва коригираща отрицателна динамика след тридневен растеж. Освен това стойността на скъпоценния метал е под натиск от укрепването на американската валута. В този случай златото става по-скъпо за търговци инвеститори, притежателите на друга чуждестранна валута.

Несигурността около преговорите по пакета от мерки за подкрепа на американската икономика допринесе за растежа на долара. По-рано председателят на парламента Нанси Пелоси и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заявиха, че са близо до постигане на споразумение и ще продължат преговорите в сряда. Но от друга страна, надеждите на инвеститорите за приемане на стимулиращия пакет преди президентските избори отново започват да отшумяват.

В същото време Ройтерс цитира резултатите от свое изследване, според което стойността на златото може да "достигнат нови висоти" през 2021 г., въпреки факта, че цената на метала напоследък не надвишава 2000 долара за унция.