Цената на златото е спаднала с над 2% в четвъртък сутринта поради укрепването на долара и ръста на доходността на американските държавни облигации след заседанието на Федералния резерв на САЩ..

Според данните от сутрешната търговията, цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 2.07%, или с 38,45 долара, до 1822,95 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за юли са поевтинели с 2,16% до 27,21 долара за унция..

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) днес се покачва с 0,29%, до 91,39 пункта, което оказва натиск върху цената на златото.

В случай на поскъпващ долар благородният метал става по-малко изгоден за инвеститорите в друга валута. В допълнение, доходността на десетгодишните държавни ценни книжа на САЩ като алтернатива на златото като "безопасни" инвестиции се увеличава до 1,577% от предишното ниво на затваряне от 1,569%.

Тези движения на финансовите пазари се случват след последната среща на Федералната резервна система на САЩ. Регулаторът реши да запази основния лихвен процент на нивото от 0-0,25% годишно.

Въпреки това мнозинството от членовете на Комитета на отворените пазари на регулатора се обявиха за затягане на паричната политика в бъдеще. Фед също така повиши прогнозата си за инфлацията в САЩ за годината до 3,4% от предишните 2,4%.

Неочаквана "ястребова" позиция на Фед доведе до увеличаване на доходността на съкровищните ​​облигации и долара, отбелязват анализатори, чието мнение цитира вестник Wall Street Journal.