Google разработва собствен централен процесор за своите лаптопи и таблети - поредният знак, че големите технологични компании не са доволни от готовите предложения и смятат собствените разработки за ключ към конкурентоспособността им, пише Nikkei.

Американският гигант планира да пусне собствени CPU през 2023 г., казват източници на японското издание. Новината идва след потвърждението от самите Google, че новите модели Pixel, които се очакват на пазара скоро, също ще ползват собствени процесори за първи път.

Google далеч не е сама. Amazon, Facebook, Microsoft, Tesla, Baidu и Alibaba са сред компаниите, които се надпреварват в създаването на собствени полупроводници. Американската компания е особено вдъхновена от успеха на Apple. Производителят на iPhone започна да слага собствени процесори в телефоните си още през 2010 г., а от миналата година и в Mac, с което осигури изключително бърза работа и дълъг живот на машините.

Google ще разработи своите процесори на база патенти на Arm, чиято интелектуална собственост може да бъде намерена в над 90 процента от мобилните устройства по света.

Nikkei съобщава още, че компанията има големи надежди за новите Pixel 6 и Pixel 6 Pro и е поискала от доставчиците 50% повече производствен капацитет спрямо нивата от 2019 г. В годината преди началото на пандемията компанията успя да продаде около 7 млн. Pixel.

Google Pixel 6 и 6 Pro: Какво знаем

Google Pixel 6 и 6 Pro: Какво знаем

Компанията открехна завесата и даде някои интересни подробности