Юбилей днес има един от най-емблематичните и иновативни технологични продукти за всички времена. На 9 януари 2007 година е представен първият iPhone, който поставя началото на ерата на смартфоните.

На тази дата преди десет години тогавашният главен изпълнителен директор на IT гиганта Apple Стив Джобс показва "умния телефон" по време на конференцията Macworld в Сан Франциско.

iPhone от 2007-а до днес: Как се промени най-емблематичният продукт на Apple? (СНИМКИ)

iPhone от 2007-а до днес: Как се промени най-емблематичният продукт на Apple? (СНИМКИ)

Всички версии на смартфона на едно място

Линията iPhone направи истинска революция на пазара на мобилни устройства и доведе до "отговор" с подобни телефони на тогавашните лидери на пазара.

Продажбите на първия модел започват на 29 юни 2007 година, като още тогава огромни опашки се вият пред магазините на Apple и хората чакат с дни отпред, за да се сдобият с устройството.

По това време лидер на пазара е Nokia. Към днешна дата обаче нещата стоят по доста различен начин. Продуктът iPhone "изстрелва" американската корпорация на първо място по дял на пазара на смартфони, а нейният най-голям конкурент е южнокорейската Samsung.

Въпреки че през миналата година от Apple за първи път отчетоха спад на продажбите на смартфоните си от 2007 година насам, очакванията са, че производителят ще изненада феновете си с повече от иновативен продукт за юбилея си.

За първи път новият iPhone идва не в два, а в три варианта

За първи път новият iPhone идва не в два, а в три варианта

Това твърди ключов доставчик за Apple

Едни от слуховете твърдят, че той ще се появи на традиционната конференция на компанията през септември. Други обаче гласят, че Apple ще представи не един, а три смартфона, като е възможно те да бъдат пуснати на пазара по различно време.

Дотогава обаче има време. А днес можем да погледнем назад в историята и да видим първата поява на iPhone в следващото видео: