Apple най-накрая представи дългоочаквания си нов смартфон, който дебютира с доста промени в сравнение с предшествениците му.

iPhone продължава да бъде най-емблематичният продукт на производителя, който му помогна да се превърне в най-скъпата компания и предизвика истинска революция на пазара на мобилни телефони с появата си преди 9 години.

В своя публикация Bloomberg направи кратка хронология на еволюцията на продукта през последното близо десетилетие. Ето и с какво ще запомним излезлите досега модели на смартфона:

1. Представянето на iPhone

Първият модел на мобилното устройство дебютира през 2007 година, като постави началото на ерата на смартфоните. Докато и преди това останалите производители на пазара бяха експериментирали с телефони с тъчскрийн, Apple бяха първите, които успяха да внедрят напълно технология, която да работи безпроблемно.

Снимка 252528

Източник: GettyImages

2. iPhone 3G

Първият ъпгрейд на смартфона беше свързан с предлагането на по-бърза безжична връзка с интернет. С моделът 3G се появи и Apple App Store.

Снимка 252522

Източник: GettyImages

3. iPhone 3Gs

Тази версия на устройството, излязла през 2009 година, не се различаваше сериозно от предходната. Тя единствено предлагаше малко по-бърза скорост на работа.

Снимка 252524

Източник: GettyImages

4. iPhone 4

Моделът беше представен през 2010 година, като дойде с първия радикален редизайн на устройството. Именно промяната в корпуса и използването на нов вид антена предизвика грандиозен скандал, познат като “Антенагейт”. Обновеният дизайн на iPhone 4 направи някои от смартфоните неизползваеми, тъй като те имаха проблеми при провеждането на разговори. Тогава компанията беше принудена да плати солена сума, за да компенсира засегнатите клиенти.

Снимка 252523

Източник: GettyImages

5. iPhone 4S

4S не предложи особено големи промени, като единствено елиминира проблема с антената.

Снимка 252525

Източник: GettyImages

6. iPhone 5

Излезлият през 2012 година модел показа намерението на Apple да заложи на по-големите екрани и осигури бърз растеж на приходите.

Снимка 252526

Източник: GettyImages

7. iPhone 5C и 5S

5S версията не изненада с някакви големи нововъведения. 5С беше по-евтината му версия, с която от Apple искаха да се наложат на пазара на развиващите се икономики. Смартфонът обаче не се оказа очакваният хит.

Снимка 252527

Източник: GettyImages

8. iPhone 6 и 6Plus

Тези две версии на смартфона бяха представени през 2014 година и това се оказа точният момент за пускането им. По-големият екран впечатли потребителите в Азия и така Apple стана марка номер 1 в Китай.

Снимка 212118

Източник: Kārlis Dambrāns / Flickr

9. iPhone 6S

Моделът не дойде с кой знае какви промени, като единствено работеше малко по-бързо от предшествениците си.

Снимка 203876

Източник: Flickr.com

10. iPhone SE

През пролетта на тази година Apple изненада с нова версия на смартфона си, чийто дизайн досущ наподобяваше този на iPhone 5. SE беше бюджетен модел, който се продаваше доста добре в Латинска Америка.

Снимка 224903

Източник: GettyImages

11. iPhone 7 и 7 Plus

Тези версии на смартфона донесоха най-голямата промяна за Apple за последните години с по-добра камера и елиминирането на жака за слушалки.

Снимка 252401

Източник: GettyImages