Колкото и да не ни се иска, безкрайните слънчеви дни и приятните топли нощи на лятото вече са зад гърба ни. Есента е време за връщане към важните задачи, но и за повече забавление на закрито. За все повече от нас и двете дейности се случват на едно и също място.

Затова и е много важно на каква техника се доверяваме както през работния ден, така и през спокойната вечер.

Какво се случи с телевизора?

През последните години телевизорът се превърна в своеобразен център на живота в жилището и домашния офис и причините тук са много.

Снимка 637605

На първо място е качеството на картината. Далеч зад нас са дните на бледите и пикселизирани LCD панели, които докарват съкрушително главоболие след половин час гледане. Съвременният телевизор е като минимум с ултрависока резолюция и висок динамичен обхват с дълбоко черно и наситени цветове. През него гледате света като през прозорец, а не като през шпионка.

Съвременният телевизор не е просто един голям екран, в който влиза HDMI кабел. Той е смарт - с богат набор от полезни приложения така, че да можете спокойно да използвате само него, за да намерите мултимедийно съдържание от целия свят. В същото време, той е и достатъчно "умен", за да може безпрепятствено да се интегрира с компютър, гейм конзола или с цялостна екосистема от уреди, които поддържат дома ви чист и сигурен.

Снимка 637604

Не на последно място, съвременният телевизор изглежда повече от добре. Отдавна са в миналото тежките и неугледни електроуреди, които карат всеки хол да изглежда в най-добрия случай като корпоративна конферентна зала, а по-често - като декор от филм от 2006 г. Днес говорим за тънки корпуси с изящен, но и минималистичен дизайн, който се вписва във всеки интериор без никакво усилие.

Те си знаят работата

Когато говорим за съвременни телевизори, няма начин да не споменем Samsung. Компанията вече 17 години е начело на пазара и в това няма абсолютно нищо случайно. От 2022 г. Samsung добави в портфолиото си и OLED модели, като тазгодишната гама идва със сериозна заявка да стане първи избор на потребителите.

Снимка 637603

Даже на чисто визуално равнище новите OLED телевизори правят впечатление със своя LaserSlim дизайн и метална стойка. Футуристично, но и практично е и SolarCell дистанционното от трето поколение - то се зарежда от светлината на слънцето и изкуственото осветление, но и от Wi-Fi сигналите в дома ви.

Samsung OLED 2023 стъпва на Quantum Dot технологията, която гарантира наситено черно, чисто бяло и живи и ярки цветове, които освен това се визуализират по най-близък до човешките възприятия начин чрез валидиран от института Pantone процес. Всеки един телевизор освен това идва с фабрична професионална калибрация на панела.

С помощта на мощния Neural Quantum Processor 4K съдържанието се оптимизира в реално време - телевизорът "знае" как трябва да изглеждат различните елементи в него и прави нужните корекции на яркост и контраст. Изображенията "изпъкват" с помощта на технологията RealDepth Enhancer, която контролира контраста на автоматично разпознатия преден план.

Снимка 637601

Звукът е поверен на Object Tracking Sound системата, която балансира говорителите спрямо случващото се на екрана, а освен това вграденото аудио може да е в прецизен синхрон с външен саундбар чрез технологията Q-Symphony. Така кино изживяването може не само да се види, но и да се чуе.

Геймърите ще оценят вградения в Samsung OLED 2023 Motion Xcelerator Turbo Pro, който подобрява гладкостта на движението при 144Hz 4K графика. От полза е и по-широкото зрително поле - 21:9/32:9.

За Counter-Strike 2 може и да не ви трябва още екранно пространство, но за Microsoft Excel то никога не е достатъчно. Работещите от дома ще предпазят зрението си с EyeComfort технологията, която променя цветовата температура спрямо времето от деня.

Снимка 637602

Функционалността MultiView пък дава възможност на екрана си да имате няколко вида съдържание - включително такова, предавано в реално време от екрана на смартфона ви. Това е много полезно, ако, например, работите по документ и в същото време обсъждате последните корекции в Slack - не се налага да прескачат от прозорец в прозорец.

Очаквано, Samsung SmartThings интеграцията присъства и тук. Тя включва както устройства на корейската компания, така и на още много производители, които са част от Home Connectivity Alliance. Сигурността на вашите данни пък е гарантирана от решението за сигурност Samsung Knox, което ни е познато и от смартфоните на Samsung.

Ярко изживяване

Гамата Samsung OLED 2023 е представена от моделите OLED 4K Smart TV S90C и OLED 4K Smart TV S95C, като основната разлика е, че S95C използва Slim One Connect за свързване без висящи кабели. Освен със своя Infinity One Design Slim, OLED 4K Smart TV S95C се отличава с по-оптималните си характеристики по отношение на яркост и контраст. А системата Dolby Atmos идва със 70W кристален звук за максимално аудио удоволствие. Предлагат се с панели от 55 до 77 инча.

Когато говорим за Quantum Dot OLED технология е ясно, че тези екрани ще са ярки. В случая, обаче, говорим за домашни мултимедийни центрове, които блестят и по отношение на дизайна и функционалностите - без значение дали ще ги използвате за филми, игри или продуктивни приложения.