С месец закъснение през тази седмица американският технологичен гигант Apple представи дългоочакваните нови модели iPhone, които този път са четири за разлика от предишни години.

iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max са исторически пробив за компанията, тъй като са първите нейни модели, поддържащи 5G. Освен с това те могат да се похвалят с нов дизайн, по-здраво стъкло на дисплея, по-бързи чипове и по-добри камери.

И след официалното им представяне, на което бяха изтъкнати всичките предимства на моделите, следващият най-важен въпрос за потребителите е на каква цена биха могли да се сдобият с тях.

От платформата Statista разглеждат каква ще е стойността на два от четирите модела - iPhone 12 и iPhone 12 Pro, на едни от най-големите пазари в света. Може да се каже, че разликата между пазарът, на който смартфоните се продават най-евтино и най-скъпо, е значителна - над 100 долара за първия модел и над 600 за втория.

iPhone 12 5G: Apple показа четири нови модела с нов дизайн и екрани

iPhone 12 5G: Apple показа четири нови модела с нов дизайн и екрани

Какви са цените и кога започват доставките?

Иначе казано устройствата на Apple се продават най-изгодно без договор в САЩ - съответно 943 долара стартова цена за iPhone 12 и 1071 долара за Pro версията.

Вторият най-евтин пазар е Япония, където стойността е малко по-висока - съответно с едва 4 и с над 40 долара. Следва Китай, който е сред ключовите пазари за Apple. Там първият модел ще се продава за 1010 долара, а вторият - за 1262 долара.

От друга страна най-скъпо е да си купиш новите модели на компанията в Индия - съответно 1158 и 1636 долара. В Европа най-високи са цените във Франция - 1126 и 1361 долара.

Infographic: The Price of the iPhone 12 Around the World | Statista You will find more infographics at Statista