Канадска компания ще се включи в битката за високоскоростни превози с с влакове, съобщиха световните медии. Проектът включва 25-метрови влакове, левитиращи върху магнитно поле, които ще превозват пътници с приблизително внушителните 1000 километра в час.

Базираната в Торонто TransPod разкри плановете си за изграждане на FluxJet - напълно електрическа транспортна система, която е хибрид между самолет и влак.

Тази скорост е по-бърза от тази на търговските самолети и близо три пъти по-бърза от повечето високоскоростни влакове в света. Едно от основните предимства на FluxJet е, че въглеродните му емисии са нулеви.

В Германия тръгват първите в света влакове изцяло на водород

В Германия тръгват първите в света влакове изцяло на водород

Френската компания Alstom е предоставила на страната общо 14 влака

Системата ще разчита на "безконтактно предаване на енергия", при което влакът ще черпи мощност от съществуващата електрическа мрежа чрез магнитни полета.

Цената ще бъде с 44 процента по-ниска от цената на самолетен билет

Като начало компанията планира да изгради почти 200 мили мрежа от вакуумни тръби между канадските градове Едмънтън и Калгари. Предвижда се влаковете да тръгват на всеки две минути и да превозват до 54 пътници и 10 тона товар при всяко пътуване. Пътуването от 175 мили между двата града ще отнема едва 45 минути.

От компанията се надяват да започнат строителството на междуградската линия FluxJet до 2027 година. Очаква се проектът да струва поне $18 милиарда.

Китай показа влак, развиващ скорост от 600 км в час

Китай показа влак, развиващ скорост от 600 км в час

Пътуването с него може да бъде по-бързо от летенето със самолет