Китайският стартъп Fourier Intelligence планира да започне масово производство на своя двуног хуманоиден робот GR-1 още в края на 2023 година. През 2024 г. компанията възнамерява да пусне на пазара хиляди такива роботи, съобщава South China Morning Post.

Висок 1,65 м, с тегло от 55 кг, роботът с името "GR-1" се движи със скорост от 5 км/ч и е в състояние да поеме товар от 50 кг. С контрол, имитиращ човешките движения, роботът може да ходи на два крака, да избягва препятствията, да изкачва и слиза стабилно по наклон и да издържа на удар. С помощта на когнитивната интелигентност, представена от инструменти подобни на ChatGPT, той е способен на взаимодействие с хора, докато изпълнява различни движения и задачи.

Основателят на Fourier Intelligence Алекс Гу каза, че масовото производство на робота GR-1 може да започне още в края на тази година. Според него през следващата година се планира да бъдат пуснати хиляди хуманоидни роботи GR-1, които вече се доставят в малки количества на университети и технологични компании.

Роботи правят революция в рециклирането

Роботи правят революция в рециклирането

Чрез автоматизацията повече полезни материали се използват повторно

Гу вярва, че в следващите 5-10 години подобни роботи могат да станат част от ежедневието на хората и да се използват в области от образованието до грижите за възрастни хора. Според него развитието на технологиите за изкуствен интелект, като ChatGPT, ще помогне да се направи поведението на роботите по-"човешко".

Fourier Intelligence е основана през 2015 г. и първоначално се фокусира върху разработването на рехабилитационни роботи. Компанията вече доставя такива устройства на лечебни заведения в повече от 10 държави.

Роботите идват и ще създават още работни места, вместо да заменят работната сила

Роботите идват и ще създават още работни места, вместо да заменят работната сила

Секторите, които най-вероятно ще приемат първи роботиката, са електрониката, енергийните технологии и комуналните услуги

В момента само няколко компании в света, включително Boston Dynamics и Tesla , разработват хуманоидни роботи. Въпреки това, досега нито един от тях не е започнал масовото си производство поради трудностите в технологията и високата цена. Много експерти са скептични относно перспективите подобни роботи скоро да се появят на масовия пазар.