Рециклиращата индустрия в САЩ започна внедряване на роботизирани системи, които сортират отпадъците по-бързо и надеждно от хората, а освен това имат изкуствен интелект, чрез който се събират данни за това какво и как се изхвърля, пише Axios в свой материал.

Контекст: Все още се произвеждат пластмасови изделия, които са трудни за рециклиране, а освен това човешкият фактор води до замърсяване по веригата на повторното оползотворяване.

Това е индустрия, която оперира в ниша с огромен финансов потенциал и затова средства за нови разработки не се жалят.

Тази компания рециклира батерии, за да подхранва растения

Тази компания рециклира батерии, за да подхранва растения

Процесът, разработен от Envirostream Australia, не включва химична обработка

Цифром и словом: В САЩ в момента се рециклират 32% от битовите отпадъци, което е доста по-добре от 7-те процента през 1960 г., но все пак не е достатъчно. Без разделно събиране се губят до една четвърт от полезните материали заради замърсяване, а трудностите около намирането на хора за този тежък и неквалифициран труд се отразява зле на ефективността.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Затова и не е изненада, че разработчиците на роботи за сепариране на отпадъци привличат финансиране за милиони долари.

Детайли: Ключово за новите роботи е машинното зрение с AI. Алгоритмите в реално време разпознават какво точно се движи на конвейера и насочват "ръцете" прецизно и с най-добрата последователност от движения за ефективно сепариране на отделните материали.

За целта роботът се "обучава" три месеца да разпознава отпадъците, след което започва работа. Машината заема толкова място, колкото и човек, а работи като за двама - обработва по 80 единици отпадък в минута. За разлика от тях, не се уморява от тежката и монотонна работа.

Снимка 613560

Източник: AMP Robotics

Подобно на човек, Роботът се "научава" да разпознава и обработва нови видове опаковки, като след това запазва високата си ефективност.

Още нещо: Много от компаниите в сферата посочват, че техните системи могат да се използват и за събиране на данни за ефективността на дадена опаковка - например, дали масово се изхвърля с голямо количество продукт, който не може да излезе от нея. Това може да бъде полезно на производителите.

България е трета в ЕС по рециклиране на пластмаса

България е трета в ЕС по рециклиране на пластмаса

Страната ни е рециклирала 59% от генерираните пластмасови отпадъци

Разпознаването на опаковки освен това означава разпознаване на брандове - случващото се на фаза рециклиране може да ориентира играчите на пазара кой как се справя.

От друга страна: Автоматизацията е хубаво нещо, но не е магическа пръчка. Първите компании, които са вкарали в употреба роботи за рециклиране, виждат бърза, но не твърде прецизна работа - както и при човека, няма как без "обучение".

Очакването е, че машините няма да заменят хората, а ще им помогнат да се насочат към по-специализирани задачи.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.