Нов тип инсталация на старозагорската компания "Елфи Тех" след броени седмици ще бъде транспортирана в САЩ, за да преработва безотпадно опасните медицински отпадъци на една от големите болници в страната - а през следващите години ще бъдат доставени още десетки такива системи, съобщава регионалният сайт divident.eu.

Електрипиролизната инсталация използва патентована технология на фирмата и превръща биологичен материал, използвани медицински изделия и т.н. в диметил етил, от който се получава метан - и то без отделяне на вредни емисии. Капацитетът ѝ е 900 кг опасни отпадъци на час, като е предвидено да работи в денонощен режим.

Daewoo иска да гради хранилище за радиоактивни отпадъци в Словения

Daewoo иска да гради хранилище за радиоактивни отпадъци в Словения

Проектът е за близо 100 милиона долара

Инсталацията заминава за САЩ в средата на март, но освен това "Елфи Тех" има 10-годишен договор за производството на подобни системи за всички големи американски лечебни заведения - над 170 на брой.

Такъв тип инсталация ще се използва в американските болници

Източник: Елфи Тех

Такъв тип инсталация ще се използва в американските болници

Собственикът на компанията проф. Жеко Ганев коментира пред dividend.eu, че при следващата визита на американските му партньори у нас ще се сключи договор и за производство на инсталации за безотпадна преработка на стари автомобилни гуми в печатарско мастило и тонер за принтери.

Технологиите на "Елфи Тех" ще се използват и за превръщане на пластмасови отпадъци и дървесина в амоняк и изкуствени торове.

А България?

"Елфи Тех" е основана през 1990 г., като компанията произвежда различни системи за пречистване на води и индустриални газове за нуждите на бизнеса. Важна нейна разработка е озонаторът, който се използва като алтернатива на хлора при водопречистването. Озонови технологии се използваха и за дезинфекция по време на пандемията.

За пръв път "Мини Марица Изток" изнася въглища в чужбина - за наша съседка

За пръв път "Мини Марица Изток" изнася въглища в чужбина - за наша съседка

Плащанията са гарантирани чрез неотменяем акредитив

Проф. Ганев твърди, че на няколко правителства е предлагал електропиролизната инсталация като възможно решение на проблема с въглеродните емисии на "Марица Изток".

Снимка 652632

Източник: Елфи Тех

По думите му "с четири такива инсталации можехме да решим проблема, но никой в България не пожела това да се случи" - и сега вече фирмата е твърде ангажирана с американския си проект.