В бъдеще до голяма степен доминирането в областта на отбраната ще зависи от това с колко бързи самолети разполагаш и колко бързо можеш да се движиш в Космоса.

Това е един от основните принципи и на проект на Пентагона за създаването на космически кораб, който да извежда полезни товари в ниската околоземна орбита бързо и на по-ниска цена.

През миналата седмица американската агенция за разработване на проекти в отбраната (DAPRA) даде зелена светлина за ракетата Boeing XS-1, наричана още "Phantom Express".

Машината, тежаща малко над 1 тон, е създадена, за да извежда сателити и други полезни товари за кратко време срещу цена от 5 милиона долара или по-малко.

Идеята е, подобно на новите Falcon-9 на компанията SpaceX, XS-1 да излита и след това да каца обратно на Земята, за да се използва многократно, пише Bloomberg.

Отделно агенцията DAPRA работи по програма за изстрелването на малки сателити за цена от под 1 милион долара.

"XS-1 няма да бъде нито традиционен летателен апарат, ниво конвенционална ракета, а комбинация между двете с цел намаляване на разходите и избягвайки продължителните периоди за чакане преди извършване на изстрелването", коментира мениджърът на програмата на DAPRA Джес Спунабъл.

Очаква се Boeing да разработи машината до 2019 година, като тогава ще се извършат около 10 тестови полета. През следващата са планирани още между 12 и 15 такива.