Британският регулаторен орган за защита на данните (ICO) наложи рекордна глоба на социалната мрежа Facebook заради скандала с Cambridge Analytica, съобщава BBC. Санкцията е в размер на 500 000 паунда и е най-голямата възможна, която от институцията могат да наложат.

От ICO посочват, че интернет компанията се е провалила в това да гарантира, че другата фирма - Cambridge Analytica, е изтрила получените от социалната мрежа данни.

Cambridge Analytica спира дейност

Cambridge Analytica спира дейност

Компанията, замесена в скандала с личните данни и Facebook, подава документи за фалит

В допълнение от регулатора съобщават, че ще заведат дело по случая срещу компанията майка на Cambridge Analytica - SCL Elections. Експертите от ICO посочват, че е възможно политически партии да са купували информация за потребителите на Facebook от дружеството.

Социалната мрежа не излезе с коментар по доклада на институцията и от ръководството й посочват, че това ще стане скоро.

Facebook може да загуби до $2 милиарда приходи заради скандала

Facebook може да загуби до $2 милиарда приходи заради скандала

Така смятат от GBH Insights

По думите на бивш служител в Cambridge Analytica базираната в Лондон консултантска фирма е използвала без разрешение лични данни, събирани от милиони потребители на Facebook.

От ICO посочват още, че по този начин социалната мрежа е нарушила собствените си правила, като не е гарантирала, че информацията, получена от Cambridge Analytica, ще бъде изтрита.

Зукърбърг: Facebook не е монопол и не продава лични данни

Зукърбърг: Facebook не е монопол и не продава лични данни

Компанията ежедневно се бори с фалшивите новини, пропагандата и троловете