Facebook няма монопол на пазара и не продава лични данни. Това заяви съоснователят и ръководител на социалната мрежа Марк Зукърбърг при първото си изслушване пред Конгреса на САЩ. Той се яви пред 2 комисии в Сената, отговори на въпросите на 44-ма сенатори, а изслушването продължи около 5 часа.

Предприемачът за пореден път се извини на потребителите на социалната мрежа и гарантира, че компанията му ще окаже пълно съдействие на американските власти, но без да се ангажира с конкретни обещания.

Зукърбърг свидетелства в Конгреса в първото от 2-те изслушвания по въпросите, свързани с поверителността на данните във Facebook. Той бе принуден да даде показания, след като стана ясно, че британската аналитична фирма Cambridge Analytica неправомерно е получила достъп до личните данни на 87 млн. потребители на социалната мрежа.

Скандалът, който може да погуби Facebook

Скандалът, който може да погуби Facebook

Социалната мрежа губи най-ценния си актив - доверието на потребителите й

Предприемачът пое личната отговорност за липсата на предпазни мерки от страна на социалната мрежа, дали възможност за злоупотребата на Cambridge Analytica, но и за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Създадена от идеалисти, целта на Facebook винаги е била да улесни общуването между хората, но тя е пренебрегнала възможните опасности и злоупотреби. Зукърбърг увери, че след скандала с Cambridge Analytica Facebook преминава през дълбока промяна.

"Не направихме така, че нашата платформа да не допусне да бъде използвана за злонамерени цели. Това е моя грешка и съжалявам. Аз създадох Facebook и нося цялата отговорност", заяви той.

Изтича ли времето на Марк Зукърбърг начело на Facebook?

Изтича ли времето на Марк Зукърбърг начело на Facebook?

Основателят на социалната мрежа остава с все по-малко приятели

Зукърбърг не пропусна да отбележи важната обществена мисия на социалната мрежа. "Хората влизат във Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger около 100 милиарда пъти дневно, за да споделят част от съдържание или послание с конкретен набор от хора", заяви предприемачът.

Той обеща Facebook да провери десетки хиляди приложения, за да открие всякаква злоупотреба с потребителски данни.

Според сенаторите Зукъбърг носи отговорността мечтата му да не се превърне в кошмар за неприкосновеността на личния живот на милиони американци. Конгресмените го предупредиха, че ще се намесят и ще наложат регулации, ако неговата и други компании не успеят да опазят сигурността на личните данни.

Зукърбърг: Ще пазим строго личните данни и ще върнем доверието във Facebook

Зукърбърг: Ще пазим строго личните данни и ще върнем доверието във Facebook

Потребителите на социалната мрежа сами ще контролират достъпа до информацията си

Предприемачът увери, че социалната мрежа води постоянна битка с интернет пропагандата и фалшивите новини и вече е спряла десетки хиляди фалшиви профили, разпространяващи политическа пропаганда и дезинформация.

Зукърбърг увери, че Facebook е политически неутрална и един от основополагащите й принципи е да бъде "платформа за всички идеи".