Мощна група от инвеститори-активисти призова във вторник Марк Зукърбърг да се откаже от поста главен изпълнителен директор на Facebook, цитирайки нови признания за безотговорност в планираното му изявление пред Комисията по енергетика и търговия към долната камара на Конгреса на САЩ.

Тя "подчертава един прост факт: той не разбира как трябва да бъде ръководена огромна, глобална, публична компания", каза Майкъл Конър, CEO на Open Mic. "В момента той заема две позиции във Facebook - CEO и Председател на борда. Време е да се откаже поне от едната, ако не от двете".

"Отдавна Facebook трябваше да отдели ролите на главен изпълнителен директор и председател - и за Марк Зукърбърг да подаде оставка или да бъде уволнен", заяви още Конър.

Facebook призна, че скандалът с изтичането на данни може да е много по-голям от очакваното

Facebook призна, че скандалът с изтичането на данни може да е много по-голям от очакваното

Социалната мрежа спря опция, която може да се използва с такива цели

Open MIC няма акции във Facebook, но за сметка на това в няколко случая вече координираше инвеститорите в социалната мрежа да поискат по-отговорно отношение от компанията. По-рано тази година групата съгласува искане за доклад относно за намесата в изборни процеси, както и друго отделно искане за създаване на комисия, която да наблюдава рисковете.

Open MIC не е единствената група, която оказва натиск над Зукърбърг. Миналата седмица контрольорът на Ню Йорк (главен финансов директор на публична институция в САЩ) Скот Стрингер призова за подобни промени в структурата на борда на Facebook от името на общинския пенсионен фонд - значителен инвеститор в социалната мрежа.

Facebook е събирала с години данни за телефонните ви разговори и SMS-и

Facebook е събирала с години данни за телефонните ви разговори и SMS-и

Компанията призна официално, засегнати са потребители на Android

Стрингер цитира скорошния срив на цената на акциите на Facebook като резултат от безотговорно поведение. От излизането на първите разкрития около Cambridge Analytica те поевтиняха с около 15 процента. "Смятаме, че трябва да има повече контрол върху дейността на борда и независим председател", казва той.

Отделни медии също се включиха в призивите, като San Francisco Chronicle, които призоваха в коментар Зукърбърг да подаде оставка.

Самият основател на социалната мрежа няма никакво желание обаче да подава оставка. В интервю за американското издание The Atlantic тази сутрин той заявява, че не е обмислял подобен ход, тъй като е "уверен, че ще успеем да се справим с тези проблеми".

Зукърбург притежава едва 16% от акциите на Facebook, но цели 60% от правата на гласуване, което означава, че инвеститорите не могат да го отстранят чрез нормална процедура.

Междувременно, в изтеклото изявление, подготвено за Конгреса, Зукърбърг поднася поредно извинение. "Беше моя грешка - и съжалявам. Аз започнах Facebook, аз управлявам компанията и аз съм отговорен за това, което се случва там".

Скандалът, който може да погуби Facebook

Скандалът, който може да погуби Facebook

Социалната мрежа губи най-ценния си актив - доверието на потребителите й