Google Maps ще започне да навигира шофьорите към маршрути, които изчислява като най-екологични въз основа няколко фактори.

От Google заявяват, че ще препоръчват маршрути, за които смятат, че ще при пътуване ще се генерира най-нисък въглероден отпечатък, като се използват предимно данни за трафика и наклон на пътя, пише BBC.

Функцията ще стартира първо в САЩ по-късно тази година като част от ангажиментa на компанията за борба с изменението на климата.

При стартиране маршрутът по подразбиране в приложението Google Maps ще бъде с опцията "екологичен", освен ако потребителите не решат да се откажат от него.

"Смятаме, че за около половината маршрути ще можем да намерим по-екологичен вариант с минимални или никакви компромиси с времето за пътуване", каза Ръсел Дикър, продуктов директор Google.

Данни за емисиите, които ще се използват, са на основа на тестове за различни типове автомобили и пътища от Националната лаборатория за възобновяема енергия на правителството на САЩ.

Потребителите на Google Maps ще могат да се възползват и от нова функция, която стартира тази година. Чрез нея ще могат да сравняват пътуването с автомобил, велосипед , обществен транспорт и други опции за пътуване на едно място, вместо да превключват между различни секции.