Китайската компания за телекомуникационно оборудване и услуги Huawei изрази интерес да сътрудничи на Сърбия за развитието на 5G мрежа в страната, съобщава сръбското финансово министерство.

Технологичната компания също се интересува от прилагането на правителствена облачна (cloud) система в Сърбия за интегриране на инфраструктура за данни и комуникация за правителствените агенции на държавата, пише SeeNews.

Финансовото министерство добавя още, че една от целите на това двустранно сътрудничество е откриването на Иновационния център за дигитални трансформации на Huawei (Innovation Digital Transformation Centre) като регионален център на компанията за Западните Балкани в Белград.

Telenor очаква търговска 5G мрежа в България до две години

Telenor очаква търговска 5G мрежа в България до две години

Операторът демонстрира дистанционен медицински преглед между София и Хасково, както и първият 5G видеоразговор

През юни ръководителят на сръбския регулатор за далекосъобщения заяви, че планира да завърши подготовката на правната рамка за стартирането на 5G честотния търг през 2020 г.

Сръбският министър на търговията Расим Ляич пък съобщи миналата година, че правителството иска да открие търг през 2019 г. за разпределяне на честотите в обхват 700 MHz - така наречената втора цифрова разпределителна лента, която е от решаващо значение за развитието на 5G мрежите.

Според Ляич, 5G мрежата ще бъде въведена по магистралите и в най-големите градове на Сърбия до 2020 г., а след това ще се разшири и до другите части на страната.

Пречките пред 5G в Европа

Пречките пред 5G в Европа

Стария континент изостава в състезанието за по-бърз интернет