Ако всеки ден прекарвате макар и кратко време онлайн, то най-вероятно добре познавате повечето най-популярни уебсайтове в интернет света. Може да се каже, че към днешна дата има няколко хегемона, които доминират мрежата.

От платформата Visual Capitalist посочват, кои са топ 50 на най-посещаваните сайтове в света на месечна база. За целта те използват данни на SimilarWeb към ноември 2020 година.

Без никакво съмнение на първо място е браузъра Google с 92,5 милиарда посещения на месечна база. Иначе казано, ако всеки един човек на Земята има достъп до интернет, то той трябва да е ползвал търсачката по над 12 пъти за 30 дни.

Следващите два най-посещавани сайта са YouTube и Facebook със съответно 34,6 милиарда и 25,5 милиарда. Общо трите най-популярни сайта генерират по 152 милиарда посещения на месечна база или така те изпреварват посещенията на всички останали 47 интернет страници в класацията взети заедно.

Следващите три платформи са съответно Twitter, Wikipedia и Instagram. На седмо място идва китайският еквивалент на Google - Baidu, който е посещаван 5,6 милиарда пъти на месец.

След него е платформата Yahoo, а на последните 2 места в топ 10 влизат два сайта със съдържание за възрастни - чешкият xvideos и канадският pornhub. Те генерират съответно 3,4 и 3,3 милиарда посещения месечно.

Любопитно е да се каже, че руският сайт за онлайн търговия Yandex има повече посетители от американския си конкурент Amazon. А платформата за видео разговори Zoom, която се превърна в хит по време на пандемията, е по-популярна от лидера в стрийминга на филми Netflix.

Снимка 515984

Източник: Visual Capitalist