Към момента Русия е на първо място в света по брой на блокирани фалшиви и "злонамерени" сайтове. Това пише в отчет на международния разработчик на антивирусни решения ESET, съобщава ТАСС.

От ТАСС цитират част от доклада, където се казва, че в света всеки ден компютърният софтуер за сигурност (антивирусни програми) блокира половин милион "злонамерени" сайтове с уникални URL-адреси. Най-голям брой от тези блокирания - 11,4%, стават в Русия. В първата петица по този показател, след Русия се нареждат Япония, Перу, Полша и Франция. Пик на откритите фалшиви и "злонамерени" сайтове се наблюдава през втората половина на юни 2021 г., когато телеметрията на ESET регистрира появата на 5,5 млн. нови "злонамерени" сайтове ежедневно, се отбелязва в отчета, цитиран от ТАСС.

Мащабна фишинг атака в страната

Мащабна фишинг атака в страната

Бъдете внимателни какви писма отваряте в електронната ви поща

По данни на ESET, при атаките с използване на хомоглифи (съчетание от почти идентични символи, но с различно значение) измамниците са се съсредоточили основно върху криптовалутите, финансовите услуги и социални мрежи. В периода март-август тази година за пръв път са открити домейни, маскирани като платформата за криптовалута Coinbase: "co nbase [.] net" и "coэnbase [.] com". Експертите от ESET също така са регистрирали и не срещани преди домейни с използване на хомоглифи, представящи се за Airbnb, AliExpress и Уикипедия.

Проучвайки схемите за фишинг, анализаторите от ESET са стигнали до извода, че над една трета от уникалните измамни URL-адреси са се представяли за финансови институции, най-често банки. След тях се нареждат фалшивите сайтове, имитиращи социални мрежи - Facebook, WhatsApp и Instagram. Следват ги имитациите на сайтове за електронна поща, за онлайн услуги за документи и електронни таблици, фалшиви сайтове на компании за доставка на колети и т.н.